MAAK KENNIS MET

DE RESIDENTS
VAN DE HBS

De HBS is dé creatieve community in het centrum van Rotterdam, waar grote, middelgrote en kleine kunstinstellingen, makers en individuele kunstenaars elkaar ontmoeten. Wat ons allen bindt is niet alleen talentontwikkeling, maar juist ook de ontbrekende schakel, ‘talentbevestiging’. We laten de makers van morgen zien en geven hen het podium zodat zij hun publiek kunnen opbouwen. Ook de artiesten die niet in de bestaande hokjes passen. Onderstaande HBS-bewoners vormen samen deze HBS community. Zij laten de geluiden van de stad horen. Van hiphop tot gospel, van klassiek tot Afro beat.

Q

AMENTI COLLECTIVE

bookings@amentimovemeant.org

Amenti MoveMeant is een organisatie opgericht door Gil Gomes Leal en Elia Vitadamo, met als voornaamste doel/grootste drijfveer het nastreven van zelfbewustzijn en -ontwikkeling. Dit (doel) wordt beoogd door middel van experimenteren met verschillende vormen van beweging, kennis en kunst. Gil Gomes Leal ligt ten grondslag aan de MoveMeant Method, een urban somatische methode voor persoonlijke ontwikkeling waarbij somatiek, psychologie en mindfulness de fundatie zijn. Amenti MoveMeant brengt met behulp van deze methode zijn eigentijdse kennis en kunsten aan het publiek via cursussen, optredens, workshops en evenementen. Tijdens deze ontmoetingen stimuleren zij zowel deelnemers als het publiek om zelf mee te doen en vanuit een grensverleggend perspectief te reflecteren op hun eigen leven.

In de afgelopen jaren heeft Amenti MoveMeant via verschillende wegen hun passie voor beweging en zelfontwikkeling gedeeld met het grote publiek. Meest recentelijk met de landelijke theatertour ‘Ayahuasca’: een grotendeels uitverkochte dansvoorstelling over de zoektocht naar een meer gebalanceerde en geaarde staat van bewustzijn.

Amenti MoveMeant trad onder andere op tijdens San Francisco HipHop Dance Fest, Mandala Festival en is regelmatig te zien tijdens bijeenkomsten en congressen waar thema’s centraal staan als: inclusiviteit, samenleven en -werken. Regelmatig worden er vanuit Amenti MoveMeant zelf workshops en intensives georganiseerd waar deelnemers zich voor een langere of kortere tijd kunnen onderdompelen in de Movemeant Methode. Ook wordt Amenti MoveMeant regelmatig naar het buitenland gevlogen om daar hun kunsten te vertonen of les te geven zoals op de Asa Dance Education in Zweden of dansevenementen in Engeland en Wit-Rusland.

Meesterschap, openheid en eerlijkheid zijn kernwoorden die Amenti MoveMeant met zich meedraagt en vanuit waar zij de wereld rijker willen maken.

Q

FENIX MUSIC FACTORY

henk@fenixmusicfactory.nl

De Fenix Music Factory is van oorsprong een intieme concert venue waar binnen de eigen programmering topmusici uit binnen- en buitenland optreden. De vaste thuishaven van de Fenix Music Factory, de Fenixloods2, wordt in de komende drie jaar grondig gerestaureerd. Er wordt gebouwd aan een complete concertzaal, een winkel en vleugelatelier.

In de tussentijd neemt de Fenix Music Factory haar intrek in de HBS, waar zij samen met andere residents bouwt aan nieuwe producties en concerten. In het atelier en de showroom, kun je terecht voor de verkoop van het Rotterdamse vleugelmerk’ Henk Hupkes’, het onderhoud of de restauratie van je vleugel of piano.

Alle instrumenten zijn van uitstekende kwaliteit. Pianobouwer en Ras-Rotterdammer Henk Hupkes werkt met zijn ruim 45-jarige kennis van zaken op het hoogste niveau.  Je kunt bij hem terecht met al je piano vragen. Van verkoop of verhuur, tot stemmen en onderhouden, repareren of taxeren. Eén telefoontje en een afspraak is snel gemaakt!

+31 (0) 623689195 

Q

LUCAS SIMONIS

lukas@xs4all.nl

Lukas Simonis heeft zijn wortels als instrumentalist en componist in de industriële muziek, noise-rock en DIY cultuur zoals die in de jaren 80/90 bloeide. Na in bands gespeeld te hebben als Dull Schicksal, Trespassers W en Morzelpronk begon hij zich in de jaren negentig meer op het improviseren te richten, met gebruikmaking van alle middelen. Variërend van digitale hulpmiddelen tot archaïsche telefoonversterkers en haardrogers.

Tegenwoordig speelt Lukas oa. in Zoikle (met Jos Ex), Deus Cantos (met Bruno Ferro Xavier Da Silva en Jacco Weener), met Ivan Palacky (Brno), in Coolhaven (met peter Fengler en Hajo Doorn), The static Tics (met Henk Bakker) en een hele reeks van adhoc samenwerkingen. Verder produceert en programmeert hij voor WORM (www.worm.org) -waar hij ook de elektronische studio beheert- en VROOOM (zie ook; klangendum.nl). Hij is ook actief als radiomaker/hoorspel producent voor de voormalige CEM, nu WORM/Klangendum studio.

 

Q

NEW GROUNDS

info@grounds.nu

New Grounds is de tweede locatie van Podium Grounds en dé hotspot in Rotterdam voor muziekliefhebbers en muzikanten! Kom naar live-optredens van gloednieuwe artiesten die bij New Grounds hun debuut maken – van urban tot latin en van Afrikaans tot klassiek.

Het is een exclusieve plek voor muzikanten met veel mogelijkheden: optredens, studio opnames, live-streams en hoge kwaliteit live-registraties. In New Grounds ontmoeten muzikanten elkaar en beleefd het publiek de meest uiteenlopende concerten.

New Grounds biedt de Rotterdamse muzieksector een nieuw platform, ervaar het zelf in New Grounds!

Q

SHIRMA ROUSE

Q

AURÉLIE NYIRABIKALI LIERMAN

www.aurelielierman.be/contact

Het oeuvre van Aurélie Nyirabikali Lierman is multidisciplinair en balanceert tussen radio, installatie, performance, vocale kunst en compositie, haar uitgebreide collectie unieke fieldrecordings en soundscapes uit landelijk en stedelijk Oost-Afrika als rode draad. Soundbite by soundbite transformeert en kneedt ze al die geluiden tot iets dat ze graag zelf omschrijft als “Afrique Concrète”.Gefascineerd door de verhalende kracht van abstracte klank en muziek, voegt ze regelmatig dramatische en documentaire elementen toe aan een muzikale compositorische structuur (of andersom). Daarnaast brengt ze als veelzijdige zangeres voortdurend nieuwe muziek in première van opkomende (jonge) componisten van over de hele wereld in een veelheid aan stijlen. En verscheen ze ook als geluids- en stemkunstenaar op twee Nurse With Wound-albums.

Q

DANSATELIERS

info@dansateliers.nl

Dansateliers is een onafhankelijk huis voor de ontwikkeling van hedendaagse dans. De Rotterdamse organisatie speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van nieuwe generaties dansmakers en houdt hiermee het nationale en internationale dansveld gevoed en in beweging.

Dansateliers biedt opkomende dansmakers de mogelijkheid tot onderzoek en experiment met als doel hun eigen signatuur als choreograaf te ontwikkelen en een zelfstandige plaats in het veld te vinden. Dansateliers biedt korte en langdurige trajecten om verschillende kwaliteiten, vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. Projecten worden in verschillende formats vormgegeven en op dramaturgisch, artistiek en organisatorisch vlak begeleid. Onder onze activiteiten horen ook de professionele trainingen, workshops en ontmoetingen. Dansateliers wordt structureel gesubsidieerd door de Gemeente Rotterdam.

Q

GÂRDEN

social@gardenmusic.eu

Live music discovery platform – Audiovisual content creation – Artist empowerment

GÂRDEN staat voor nieuwe muziek. Voor intieme, betoverende en interactieve shows. We creëren een sfeer waarin opkomende artiesten excelleren en bieden onze bezoekers sensationele livestreaming-ervaringen.

Q

Guido Bosua

g.bosua@upcmail.nl

Guido Bosua begon zijn werkzame leven in het theater, als fysiek acteur, regisseur en theaterdocent. In juni 2019 heeft hij zijn opleiding fotokunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (DKO, Antwerpen) afgerond en werkt hij vooral als fotograaf. In zijn fotografisch werk is een sterke link met theater en dans.

Op de website van Bureau Bosua is zijn werk als dans- en theaterfotograaf te zien. Ook in zijn autonome projecten werkt hij veel met dansers/lichamen. Zijn werk als autonoom kunstenaar vind je op www.guidobosua.com. En met zijn stichting Bewegend Beeld ontwikkelt hij sociaal-artistieke projecten. Een overzicht hiervan is te vinden op www.bewegend-beeld.eu.

 

Q

DOELEN ENSEMBLE

doelenensemble@gmail.com

Het DoelenEnsemble is hét Ensemble van Zuid-Nederland voor hedendaagse muziek. De afgelopen tien jaar is het uitgegroeid door het produceren van nieuwe vormen van concerten en events. Door muziek te verbinden met andere media, dans, licht, film, een plaats of een acteur, en ook alle combinaties daarvan, ontstaat er een nieuw genre voor het publiek, een nieuw segment in het concertaanbod. De plaats in het HBS gebouw geeft exact de mogelijkheid om deze ambities te vervullen en van daaruit de rest van de wereld te laten zien wat Rotterdam voor moois te bieden heeft!

Door vanuit de inhoud van de muziek en andere media de synergie te gebruiken versterkt de beleving ervan en raak je een veel diverser inclusief publiek aan. Avontuurlijke aanstekelijke programma’s worden gepresenteerd op een toegankelijke manier. Het ensemble heeft met grote prominente solisten en componisten samengewerkt, zoals Steve Coleman, Steve Reich, David Lang, Maxwell Davies, John Adams, Robin de Raaff, Peter-Jan Wagemans, Wolgang Rihm, Tan Dun en Tristan Perich. Het DE is ook hét huisensemble van de Doelen en er is een educatietraject voor Codarts en Koncon. Het DoelenEnsemble genereert via muziek met al deze projecten een maatschappelijk verbindend doel. Huidige partners zijn o.a. De Doelen, HipHopHuis, Music Matters, Kunsthal, Boijmans Van Beuningen, Het Heerenhuys, Scapino Ballet en grass-roots/upcoming talent, Resilient Rotterdam.

 

Q

LLOYDSCOMPANY

info@lloydscompany.nl

Rotterdamse Hiphop en Lloyd Marengo zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Na jaren als danser, choreograaf en coach te hebben gewerkt werd het in 2019 tijd voor zijn eigen company.

Stichting Lloydscompany verbindt hiphop en theater. Wij maken voorstellingen en begeleiden de volgende generatie hiphopmakers. Met de ene voet in de underground battle scene, en de andere op de theatervloer, opent Lloydscompany deuren voor urban dansers en makers.

Door zich doelbewust in de diverse werelden te begeven blijft Lloyd op de hoogte van wat er in de hiphopscene én daarbuiten speelt. Deze maatschappelijke context neemt hij ter inspiratie voor zijn voorstellingen, waarmee hij nationaal en internationaal succes boekte: Tagg, Father Father, Loud, Mind Ur Step.

Q

IDD

Q

MAGDA MENDES

info@magdamendes.com

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, kwam in 2002 naar Nederlandom te studeren aan het Rotterdams Conservatorium en woont sindsdien in de havenstad.

De Portugese zangeres maakt kleinschalige, autonome producties. Ze heeft drie albums onder eigen naam uitgebracht, met Portugesefolklore (documentaire Casa da Bôxa 2011), fadoklassiekers (Silêncio 2015) en het persoonlijke Oliveiras (2018) waarmee ze langs de grote podia tourt. Na de presentatie van haar laatste programma Oliveiras won ze in september 2018 de Gouden Notekraker, de door SENA uitgereikte vakprijs van en voor uitvoerende artiesten.

In de HBS heeft ze haarzangschool gevestigd. Haar lessen zijn gericht op Portugeestalige muziek: Fado en Braziliaanse muziek.